web-pippidi-mediafax-foto

Alina Mungiu- Pippidi: ”În urma revoltei minerilor din 1977, Ceaușescu făcuse la Petroșani un institut de control al mișcărilor de masă”

Președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, face lumină în modul în care la Petroșani a fost creat un institut de sociologie. În articolul intitulat ”Sociologii și Securitatea”, președintele SAR explică rațiunea pentru care a fost ales chiar Petroșaniul și anume: revolta minerilor din 1977. Conform acesteia, recrutarea sociologilor de către Securitate era de aproape sută la sută. ”(…) În urma revoltei minerilor din 1977, Ceaușescu recrutase toată sociologia și făcuse la Petroșani un institut de control al mișcărilor de masă, și înrolase pe mulți la lucrul contra celui mai mare succes al lui – asasinarea temeinică a capacității românilor de a se asocia prin tehnici de subversiune, cultivarea neîncrederii, izolarea și compromiterea liderilor. Zoltan (Zoltan Rostaș, istoric al sociologiei românești n.r.) mi-a dat a înțelege că nu va avea de câștigat nimeni din adevăr, iar adevărul era că, nu doar la Petroșani, ci la institutele de sociologie din rest de asemenea, recrutarea bătea spre sută la sută. În urma scandalului, s-au dat și vreo două dosare pe piață, cu obișnuita selectivitate, sociologul cu care lucram eu, ca să mă învăț minte, și cel al Băncii Mondiale, că era în opoziție cu grupul de la Petroșani, deci cei care trecuseră de partea noastră”, povestește Alina Mungiu-Pippidi.

De altfel, formularea ”grupul de la Petroșani” este specifică fostei securități și face lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat înainte de 1989, dar și după aceea.

Pentru cei care nu știu, unul dintre capii acestui instiutut creat de Ceaușescu și Securitate a fost Septimiu Krausz, astăzi pensionar bine conectat.

Anul trecut, acesta a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Petroșani, la propunerea scriitorului Valeriu Butulescu.

Și astăzi cineva are un interes ca Institutul Social Valea Jiului să existe într-o formă diferită și să fie bine poziționat în Valea Jiului. Oare cine?

Nicu Tașcă

2 Responses

  1. Tibi spune:

    Am cititmt mereu ziarele din Vale. Am fost student la Petrosani la profilul Mine si imi aduc aminte ca Mircea Baron ne povestea la cursuri in 1991 ca la Revolutie si dupa a stat ascuns in casa 4 luni. Nu s-a prezentat la cursuri dar nu i s-a desfacut contractul de munca. Dupa asta a ajuns sef mare in Universitate, stiu caci am tinut legatura cu Valea si am citit la ziar. E clar ca a facut parte din Securitate caci daca nu mergi la munca 4 luni te dau aia afara. Cu Craus am facur psihosociologi si mereu spunea ca ne zboara pana la Livezeni. E clar ca aici a fost cuib al Securitatii.

  2. Valeriu Butulescu spune:

    Nicule! Încep să mă agaseze aluziile tale vizavi de mine şi dl. Krausz. Psihosociologia muncii se preda la Petroşani din anii 60, n-are legătură cu momentul 1977. Am lucrat ani buni cu acest om, de o conduită morală şi o ţinută intelectuală ireproşabilă. Faptul că tu îţi permiţi să i te adresezi „Krausz, ai ceva să ne spui?” unui om de aproape 80 ani arată doar nivelul tău de cultură şi educaţie! Înainte de a propune cetăţenia de onoare am opţinut şi deţin Dosarul său de CNSAS. Din dosar rezultă clar şi FĂRĂ DUBII că Septimiu Krausz nu numai că nu a colaborat cu Securitatea, dar a fost urmărit (am numele conspirative a trei din cei ce-l turnau sistematic) şi a fost, temporar, dat afară din serviciu pentru atitudine anticomunistă. Tu pe ce date şi documente te bazezi când îl faci securist, iar pe mine mă acuzi că fac securişti cetăţeni de onoare?Te rog să le cauţi pentru că vei avea nevoie de ele la tribunal. Nu-ţi permit să arunci cu noroi pe numele meu pentru frustrările tale personale. Înţeleg! Oful tău e că profesorul Krausz te-a picat de 6 (şase) ori la examen. Dar până la urmă te-a trecut. Vorba proverbului latin. Repetenţia este mama învăţăturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *