jurnalul vaii jiului

Anonimul Sălan a preluat Comisia SIPA

Senatorul hunedorean Viorel Sălan este noul președinte al Comisiei parlamentare comune de anchetă pentru clarificarea aspectelor ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie  (fostul Serviciu Independent pentru protecție și Anticorupție – SIPA).

Viorel Sălan îl înlocuiește la conducerea comisiei pe Șerban Nicolae, care a declarat că el însuși a solicitat schimbarea. Modificările au fost votate în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. ”Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat prin vot să fac parte din Comisia parlamentară comună de anchetă pentru clarificarea aspectelor ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie.  Cu acest prilej, am fost desemnat să preiau şi preşedinţia Comisiei de la colegul meu, Şerban Nicolae, liderul Grupului senatorial PSD. Este o mare responsabilitate pentru mine şi mă voi strădui să îi fac faţă într-un mod corect şi echilibrat”, a declarat Viorel Sălan.

Comisia de anchetă pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA) a fost înființată de Parlament în 27 septembrie 2017, iar unul dintre principalele obiective asumate a fost identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor.

Numirea lui Sălan în fruntea comisiei a fost comentată în presa centrală. Editorialistul ziarului Adevărul, Liviu Avram, în consideră pe Viorel Sălan un anonim. ”Oare ce-o mai face Arhiva SIPA? Oare ce-o mai face Comisia SIPA din Parlament? Am şi uitat de comisia asta, dar mi-am adus aminte când am văzut că preşedintele respectivei comisii, Şerban Nicolae, s-a săturat de jucăria asta şi a predat locul unui anonim”, scrie Liviu Avram.

N.T.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *