Boștinaru: ”Trebuie să prevenim orice formă de radicalism”

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, vicepreședintele Grupului S&D pentru politică externă, a organiza, la începutul săptămânii, în Parlamentul European din Bruxelles, o conferință pe tema minorităților naționale și a diversității culturale pe teritoriul european.

Conferința intitulată „Diversitatea vie: împreună suntem învingători, divizați vom pierde – Oportunități și provocări pentru proiectul european” i-a avut ca vorbitori principali pe vicepreședinții Grupului S&D Udo Bullmann și Elena Valenciano, Ambasadorul României la Uniunea Europeană, Luminița Teodora Odobescu, eurodeputatul Andrey Kovatchev, fostul eurodeputat spaniol și actualul director al Agenției europene pentru Cultură și Media, Ignasi Guardans i Combo, pe experta independentă în cadrul Comitetului consultativ al Consiliului Europei pentru Convenția-cadru privind protecția minorităților naționale, Laura Maria Crăciunean Tatu și pe prim-secretarul din cadrul Reprezentanței Permanente a Republicii Slovace la Uniunea European, Jana Vnukova.

„Europa trebuie să încurajeze dialogul și soluțiile legislative instituționale sau constituționale unde e nevoie, pentru a garanta coexistența dintre majoritate și minorități și includerea minorităților în mecanismele de decizie politică din fiecare stat. Trebuie să prevenim orice formă de radicalism și să descurajăm tentațiile naționaliste, extremiste, care par a profita de acest mesaj. Naționalismul asociat cu separatismul și fragmentarea sunt amenințări criminale pentru proiectul european!  Nu în ultimul rând, trebuie să comunicăm mai bine noi, românii, Europei despre soluțiile noastre care, în toată imperfecțiunea lor, sunt printre cele mai avansate și mai generoase din UE. Și nu întâmplător am făcut referire, în cadrul conferinței, la faptul că România este un stat care are un președinte aparținând unei minorități etnice. Această situație nu are precedent nici astăzi și nici în trecutul recent al UE”,a declarat europarlamentarul Victor Boștinaru.

Și experta Laura Maria Crăciunean Tatu a subliniat oportunitățile dar și provocările în crearea unității europene: „Nu este vorba despre faptul că UE nu are porți deschise să continue în domeniul protecției minorităților, dar deja avem aici, în familia europeană, 20 de ani de experiență scrisă, precum și cei 20 de ani de experiență pe teren a Consiliului Europei și a Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale. Și poate că, în vremuri grele precum cele prezente, trebuie să lăsăm pasiunea și să urmărim un drum care servește, pe termen lung, interesului nostru comun, acela de a obține o unitate europeană mai largă”, a subliniat Tatu.

Printre participanții la conferință s-au aflat eurodeputați români și străini, ambasadori și membrii ai corpului diplomatic din Bruxelles, precum și reprezentanți ai mediului academic.

N.T.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *