jurnalul vaii jiului

Dublul standard, luat în discuție de instituțiile europene

Existența unul standard dublu în ceea ce privește produsele oferite cetățenilor Uniunii Europene (unul pentru Vest și altul pentru Est) a intrat în discuția instituțiilor euopene și a deputaților europeni. De altfel, aceștia din urmă cer să se facă studii la nivel european, iar instituțiile europene să ia măsuri astfel încât să se asigure egalitatea consumatorilor europeni. S-a constat chiar că ”dublul standard” nu se manifestă doar în zona produselor alimentare, ci și în cea a medicamentelor și serviciilor bancare.

Europarlamentarul Daciana Sârbu susține că diferențele de calitate ale produselor vândute cu aceleași denumiri și etichete în state din Est și din Vest e o preocupare importantă pentru cetățenii din mai multe țări, printre care se numără și România. Ea mai spune că studiile prin care sunt analizate comparativ produsele sunt esențiale pentru a fundamenta decizii.

„Fără date certe, nu putem avea o înțelegere completă asupra situației și de aceea nu pot fi propuse soluții eficiente. Cea mai potrivită cale de urmat este realizarea testelor sub coordonarea instituțiilor europene, folosind aceeași metodologie peste tot. Avem nevoie de claritate și de dovezi verificabile pentru a depăși blocajul actual: producătorii susțin că produsele sunt diferite pentru a satisface gusturile diferite ale consumatorilor, în timp ce oamenii cer ca produsele sa aibă aceeași calitate peste tot” a declarat Sârbu.

În acest sens, responsabilitatea le revine instituțiilor europene, iar acestea nu ar trebui pasată  industriei alimentare, a avertizat eurodeputata. „Inițiativele industriei alimentare prin care să răspundă acestei preocupări a cetățenilor sunt binevenite, dar nu ne putem baza pe ele ca unic instrument pentru a rezolva această situație. E nevoie de implicarea instituțiilor, atât la nivel european, cat și în statele membre. A lasă industria alimentara să rezolve problema în relația directă cu consumatorii nu va conduce la niciun rezultat, așa cum s-a văzut și în alte situații”, a mai spus dacian Sârbu.

N.T.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *