d4s_6440-custom

El Lider Maximo de România

În România, problemele politice sunt foarte prezente în viața cetățenilor. Atât de prezente, încât suntem poporul cel mai amator de politică. Însă nu neapărat o politică activă, ci una din fața televizorului. Săptămâna aceasta, capul de afiș îl ține anunțatul congres al PSD, chiar dacă și achitarea liderului PNL, Ludovic Orban, a stârnit o mică efervescență.

De când urmărim cu toții politica românească postrevoluționară, știm că la congresele PSD se elimină adversari, iar liderul din acel moment caută modalități de a-și crește și mai mult puterea. Evident, nici congresul din weekend nu va face excepție. Deși are o putere uriașă, Liviu Dragnea vrea și mai multă putere. El Lider Maximo de România, cum a fost supranumit pe bună dreptate, vrea ca și vicepreședinții PSD să fie toți ai lui. Adică, în PSD să fie un singur pol de putere. Al lui. Comportamentul său de până acum a creat animozități. Gabriela Firea crede că nu este ajutată deloc să facă ceva în București, chiar dimpotrivă, Ecaterina Andronescu a intrat și ea în dizgrație, la fel ca și Codrin Ștefănescu. Numai că, vigilentul El Lider a găsit soluția. Mai puțini bucureșteni în conducere și mai multă reprezentare din țară, de la baronii de provincie.

Cel mai probabil, Dragnea nu uită că și el a fost, cândva, baron de provincie. Un astfel de lucru nu se uită. De altfel, e evident că se înțelege mai bine cu baronii din provincie, cu unele excepții – vezi Dâmbovița, decât cu marii mahări ai politicii de București. Ăștia vor mult, în timp ce provincia se mulțumește și cu mai puțin.

Conform analiștilor, Firea va ajunge vicepreședinte chiar și pe actuala împărțeală, împreună cu Robert Negoiță, dar nu va mai avea și alți vicepreședinți care să-i fie la îndemână.  Adică, mai puțină putere pentru omul care a luat cele mai multe voturi din întreg partidul și spulberarea ambițiilor prezidențiale. De altfel, întrebat dacă își dorește să fie candidat la Prezidențiale, Dragnea n-a spus nici da, nici nu, ci doar ”nu discutăm acum”. E limpede că își dorește, iar la acest congres își pregătește terenul. Își dă și mai multă putere și își scoate din joc și pretendenta la poziția de prezidențiabil.

A renunțat însă la votul de susținere pentru el, care era oricum caduc, după ce toate organizațiile județene și-au anunțat, rând pe rând, sprijinul necondiționat.

După congres, lui Dragnea i se va potrivi ca o mânușă porecla El Lider Maximo, dată înclusiv de fostul său camarad Victor Ponta. Pentru cei care nu știu, El Lider Maximo este renumele făcut celebru de fostul președinte cubanez Fidel Castro.

Deși n-a făcut o revolție modestă ca Fidel, Dragnea va rămâne în  istorie poate cu Revoluția Fiscală și cu faptul că, în vremuri democratice, a acumulat cea mai multă putere posibilă în România.

P.S. În toamna anului trecut, m-a întrebat un cetățean care este politicianul român care ar trebui urmărit. I-am răspuns că omul cel mai puternic din România este Liviu Drganea. Evoluția lui m-a confirmat.

Nicu Tașcă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *