jurnalul vaii jiului

Guvernul vrea să modifice Legea Accesului la Informații

Guvernul României a pus ochii pe Legea 544/ 2001, pe care vrea s-o modifice. În bine, susțin oficialii, dar poți să știi. Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social (MCPDS) desfășoară o consultare publică cu privire la oportunitatea modificării Legii nr. 544/2001 în sensul eficientizării și ușurării accesului la informațiile de interes public. Ministrul Gabriel Petrea susține că intenția sa este de a simplifica demersul cetățenesc de solicitare a informațiilor. „Nu există și nu a existat niciodată intenția de a modifica Legea nr. 544/2001 a accesului la informații de interes public în sensul îngrădirii accesului. Intenția MCPDS nu este de a restrânge drepturi, ci pur și simplu de a simplifica atât munca cetățenilor care solicită informații cu privire la activitatea și modul de cheltuire a banului public, cât și a funcționarilor publici care sunt puși să răspundă pe același subiect de mai multe ori”, a precizat ministrul Gabriel Petrea.

În urma consultării cu sectorul neguvernamental, cât și cu asociațiile instituțiilor administrației publice, MCPDS a primit semnale cu privire la anumite deficiențe în aplicarea Legii nr. 544/2001.

În acest sens, ministrul Petrea a decis o consultare instituțională și a transmis solicitări către toate ministerele, prefecturile, consiliile județene, primăriilor de municipiu, orașe, precum și structurilor asociative ale administrației publice locale, în vederea preluării disfuncționalităților din practică. „Am dispus o consultare generală în privința oportunității modificarii Legii nr. 544/2001 pentru eficientizarea procesului de furnizare a informațiilor de interes public. După centralizarea tuturor răspunsurilor vom comunica public dacă este oportună modificarea legii, precum și propunerile primite în acest sens”, a mai spus Petrea.

N.T.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *