d4s_6440-custom

Precedentul

Criticăm cu toții politicienii pentru prostiile pe care le fac. O facem și pentru mintea îngustă, lipsa de viziune și multe altele. Astăzi, vreau să fac altfel. Vreau să apreciez un precedent. Un precedent, care dacă ar fi preluat și multiplicat, ar aduce o rază de lumină în politica românească. O fac din postura unui observator nepartizan.

Incidentul de pe Național Arena a suscitat deja multe comentarii. Atât incidentul în sine, cât și seria de gafe care a urmat. Numai că, Gabriela Firea a ales să joace diferit de toți politicienii de la București și de prin țară. A ales să recunoască că a greșit și chiar să-și ceară scuze.

Ați mai auzit așa ceva?

Eu nu-mi amintesc de vreun alt moment. Sigur că n-a făcut-o din empatie pentru cei pe care i-a numit veninoși sau din sinceritate. Dar a făcut-o. Și asta trebuie să apreciem. Este singura care a făcut-o.

Sigur că în spatele enunțului sunt calcule electorale. Poate chiar pentru anul viitor, când ar vrea să dea primăria pe un palat. Dar asta e altă discuție.

Firea a fost jurnalist și chiar dacă o mai îmbată puterea enormă pe care o are, sunt sigur că are și momente în care poate privi cu luciditate. Iar dacă n-are, sigur are consilieri. Poate chiar buni. Poate aceeiași care i-au spus să o lase pe Gabriela Szabo să meargă pe scenă cu Simona Halep.

Dincolo de culise, precedentul este creat. Nu va fi uzitat prea curând. Cel puțin nu la cum arată politica de astăzi.

Apropo, care sunt mai breji? Cei care modifică Codul Penal sau cei care arată semne obscene de la tribuna Parlamentului României?

Dar poate. Cândva. Un alt consilier îi va propune unui alt politician să-și recunoască greșelile. Și atunci vom mai câștiga ceva. Vom mai aduce încă puțin bun simnț în politica românească. Și tot așa. Va dura mult. E clar. Deja a durat mult prea mult. Dar poate vom apuca și noi ceva din politica bunului simț românesc.

E fără îndoială că Firea a câștigat electoral prin recunoaștere mai mult decât a pierdut când s-a urcat pe scenă. Acolo nu era publicul ei. Beția puterii și glumele cu Ilie Năstase i-au luat mințile atunci. A primit o lecție importantă. Și ea și alții ca ea. Toți.

Dar asta e frumusețea PR-ului. Și Firea știe bine asta. Poți transforma o înfrângere într-un câștig. Cu măiestrie și bun simț. E atât de simplu. Și totuși pentru politicieni pare atât de complicat.

Treziti-vă!

Precedentul a fost creat.

Urmați-l și voi!

Nu mai fiți neghiobi!

Ne-am săturat de neghiobii!

Nicu Tașcă

3 Responses

 1. Alina spune:

  Formidabil!
  Excelent!

 2. Zgabercea spune:

  Fără barbarisme, d-le ziarist! Corect se spune, în limba română, Arena Națională, nu invers!

 3. Adelina Iordache spune:

  Am trims articolul Doamnei Firea. Mi-a raspuns si a zis sa o contactati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *