Premierul Cioloș a anunțat statutul special al Văii Jiului

Premierul Dacian Cioloș a inaugurat astăzi, al Petroșani, Biroul local al Unității Guvernamentale de Asistență Tehnică – Valea Jiului, care va funcționa în cadrul Universității din Petroșani. Premierul s-a întâlnit cu o serie de demnitari și a fost primit de rectorul Universității din Petroșani, Sorin Radu.

La finalul întrevederilor, acesta a susținut o conferință de presă în care arătat utilitatea biroului deschis în Valea Jiului. ”Am vrut să fim astăzi prezenți în Valea Jiului ca să inaugurăm biroul de aici al Unității Guvernamentale de Asistență Tehnică. (…) În urmă cu câteva luni am spus că guvernul intenționează să aibă o abordare integrată, atât a utilizării resurselor financiare, cât și a sprijinului de asistență tehnică în trei regiuni din România. E vorba și de Valea Jiului. Pentru acestea, ne-am gândit să integrăm de facto, atât resursele financiare pe care le avem din diferite programe europene, cât și din bugetul de stat, și să avem o abordare integrată a investirii acestor resurse financiare, în mod privilegiat în aceste zone. Pentru acest lucru am adoptat în guvern un memorandum care stabilește, pe de o parte, constituirea unei unități guvernamentale de asistență tehnică în subordinea Cancelariei Primului Ministru, dar care va avea și trei sedii locale, printre care unul aici în Valea Jiului. (…) Aici vom asigura, pe de o parte, acces la resurse financiare din fonduri europene și de la bugetul de stat, pe programe integrate pentru localitățile din acestă zonă, ca să ne asigurăm că ele sunt folosite cât mai eficient. Altfel spus, am dori să evităm conflicte instituționale și o bătălie pentru fonduri între localități și să-i punem să lucreze împreună pe proiecte care să fie benefice pentru toată regiunea, să se dezvolte parcuri industriale, infrastructură de transport, infrastructură socială, formare profesională, gândind la ansamblul zonei și nu la fiecare localitate în parte. Pe fonduri europene, vom avea un punctaj specific pentru localitățile din acestă zonă, iar pe unele axe vom solicita o alocare clară a resurselor financiare pe toată perioada financiară până în 2020, pentru ca aceste regiuni să știe care sunt banii pe care îi au la dispoziție. Iar dincolo de resursa financiară vom mai furniza și asistență tehnică prin această unitate, care va ajuta autoritățile locale să structureze proiecte”, a declarat premierul Cioloș, la Petroșani.

Guvernul a actualizat, săptămâna acesta, lista unităților administrative teritoriale incluse în Memorandumul pe care Executivul l-a aprobat în data de 29 septembrie cu privire la dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice pentru locuitorii din 3 zone-pilot de intervenție, și anume, Valea Jiului, zona Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui-Iași).

N.T.

 

2 Responses

  1. Mihail spune:

    Ca sediu, ar fi fost o varianta pentru Biroul local al Unității Guvernamentale de Asistență Tehnică – Valea Jiului ,in spatiul de langa primarie de 60 mp care este de vanzare si mai mult,este langa administratia locala …

  2. Stoica Dija spune:

    Am mai avut si Guvernator de Valea Jiului .Si ce?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *