jurnalul vaii jiului

Prună îi scrie lui Plumb cu privire la viitorul Văii Jiului

Deputatul USR Cristina Prună a adresat o scrisoare deschisă ministrului Fondurilor Europene Rovana Plumb. Scrisoarea vine în contextul accidentului de la mina Lupeni, dar și al unei conferințe care a avut loc la Bruxelles, la finalul săptămânii trecute, ce a avut ca temă prezentarea unor proiecte din cadrul Platformei regiunilor carbonifere în tranziție, la care a participat și ministrul Rovana Plumb.

Prună atrage încă o dată atenția asupra faptului că există la nivelul Guvernului o lipsă de responsabilitate față de minerii din Valea Jiului și lansează o invitație la dialog și colaborare cu oamenii care au arătat de-a lungul timpului că doresc să se implice în definirea viitorului acestei zone.
”Domnul Gabriel-Lucian Duleanțu Bolosin și-a pierdut viața în subteranul minei Lupeni, după ce tavanul unei galerii s-a surpat și a căzut peste el. L-am cunoscut pe domnul Duleanțu anul trecut, când am coborât în subteranul minei Lupeni, după un alt tragic accident petrecut tot acolo, unde producția trebuia să fie oprită din septembrie 2017! Era un tânăr miner dedicat și fără teamă să spună adevărul. Avea 42 de ani și mi-a spus atunci foarte indignat de condițiile de muncă, de lipsa transportului subteran până la abataj, de lipsa materialelor și de faptul că sunt din ce în ce mai puțini cei care trebuie să facă față greutăților din mină. Vă povestesc aceste lucruri pentru că sunt convinsă că a venit momentul să punem capăt promisiunilor deșarte iar statul să aplice o serie de soluții concrete pentru Valea Jiului. Deși nu purtați responsabilitatea sectorului minier, ministerul pe care îl conduceți poartă cea mai importantă responsabilitate zilele acestea, cea a identificării unor alternative la industria minieră din această zonă. După cum bine ați remarcat, Comisia Europeană este unul dintre cei mai mari susținători ai energiei regenerabile și decarbonizării economiilor UE. Drept urmare, s-au inițiat programe pentru o tranziție justă și etapizată către activități economice alternative pentru zonele monoindustriale, a căror economie s-a axat zeci de ani la rând în jurul exploatării de cărbune. Cert este însă că România a aderat cu 6 luni mai târziu târziu la platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție lansată de Comisia Europeană anul trecut. Decalajul acesta poate fi acoperit numai printr-un efort susținut și prin proiecte serioase, care se pretează a primi finanțare cu bani europeni prin această platformă. (…) Valea Jiului nu merită să ajungă o lume dispărută pentru că, pe seama ei politicienii și-au făcut niște calcule mărunte pentru a supraviețui de la un mandat la altul. A lucra în serviciul public înseamnă că noi trebuie să ne fundamentăm deciziile numai în funcție de interesul publicului care ne-a încredințat votul său. Am speranța că ministerul pe care îl conduceți se va conecta cu realitatea și va promova într-un ritm accelerat la Comisia Europeană proiectele serioase și de larg impact, pentru a clădi un nou viitor în Valea Jiului. Dar pentru asta e nevoie de deschidere și colaborare!”, se arată în scrisoare.

N.T.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *