Iuliu Winkler

Reacțiile discursului lui Junker se aud și în Valea Jiului

Discursul Președintelui Comisiei EuropeneJean-Claude Juncker, din Parlamentul European a stârnit reacții multiple, fiind discutat în toate țările Uniunii Europene. Printre cei care au comentat se bucură și doi europarlamentari români, Iuliu Winkler și Victor Boștinaru. Jurnalul Văii Jiului vă prezintă comentariile celor doi, dovedind astfel că Valea Jiului este conectată direct la ceea ce se întâmplă în instituțiile europene.

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) consideră că rezolvarea ”dilemei de la Copenhaga” reprezintă unul dintre pașii necesari în construirea unei Uniuni Europene (UE) în care să nu existe cetățeni de rangul doi. ”Domnule președinte Juncker, ați spus: <<Statul de drept nu este opțional în Uniunea Europeană. El este obligatoriu>>. Sunt de acord și întreb: nu este timpul ca UE să rezolve dilema de la Copenhaga? Criteriile de aderare la UE stabilite în 1993 la Copenhaga impun ca orice țară candidată să implementeze statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților. Membrii minorităților naționale ar trebui să poată menține cultura și practicile lor distinctive, inclusiv limba lor, fără a suferi nicio discriminare. De ce aceleași standarde nu sunt aplicate în toate statele membre printr-un act al UE? Statele care au aderat mai recent la UE au implementat modificări majore în legislația lor în legătură cu tratamentul minorităților etnice și religioase. De ce nu aveți un standard UE în materie de protecție a minorităților naționale?”, a precizat Winkler în declarația sa.

Bostinaru

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru a comentat și el discursul Președintelui Comisiei Europene, asupra Stării Uniunii Europene, prezentat în această dimineață în Parlamentul European. „Opțiunile și discursul Președintelui Juncker reprezintă o viziune fundamentală asupra viitorului Uniunii Europene, dar și al României. Atât președintele Klaus Iohannis, cât și partidele românești au promis că vor organiza o astfel de dezbatere, pentru ca atunci când Juncker își va prezenta viziunea sa asupra Stării Uniunii, să avem deja o poziție ca țară, pe care să o susținem și să o apărăm cu toții. Doar că, în spirit tipic românesc, de la Traian Băsescu încoace, promisiunile au ținut foarte puțin sau au servit mai degrabă polemicii interne. Această pasiune bolnăvicioasă pentru continuarea luptelor politice ne-a împiedicat să ne mai aducem aminte că ar fi trebuit să hotărâm ce vrem de la viitorul Uniunii Europene, înainte să ne plângem de așa-zisul dictat al Bruxelles-ului sau în legătură cu faptul că statele mari și-ar impune mereu poziția. România a avut această șansă și mai mult decât atât, a fost invitată explicit și implicit, inclusiv de către președintele Jean-Claude Juncker să contribuie la această dezbatere. Numeroasele referințe la țara noastră din discurs și mesajele transmise confirmă acest lucru. Am ratat această șansă!”, a spus Boștinaru.

N.T.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *