Siegfried Muresan

Tinerii care împlinesc 18 ani, călătorii gratuite cu trenul în UE

Toți tinerii din Uniuniunea Europeană care împlinesc 18 ani vor putea călători gratuit cu trenul, timp de o lună, în tot spațiul comunitar. Propunerea îi aparține europarlamentarului român Siegfried Mureșan și a fost făcută în raportul privind prioritățile politice ale Parlamentului European pentru bugetul UE din 2018, aprobat, săptămâna aceasta, cu majoritate de voturi. 

Parlamentul European a adoptat cu 445 de voturi „pentru”, 134 „împotrivă” și 101 abțineri, raportul privind prioritățile Parlamentului European (PE) pentru Bugetul Uniunii Europene din anul 2018. Valoarea estimată a Bugetului Uniunii Europene de anul viitor este de aproximativ 155 – 160 de miliarde de euro.

Raportul elaborat de eurodeputatul român Siegfried Mureșan prevede ca prioritățile pentru 2018 să fie: creșterea economică, locurile de muncă și siguranța cetățenilor. De asemenea, proiectul mai prevede și sprijinului acordat fermierilor europeni aflați în situații de criză, alocări mai mari pentru statele din vecinătatea estică și sudică, inclusiv Republica Moldova, dar și finanțarea în premieră a Programului „Discover EU” prin care se acordă câte un abonament gratuit de tren de o lună pentru fiecare tânăr din UE care împlinește 18 ani și care dorește să viziteze Europa (valabil pe liniile feroviare din 30 de țări europene).

„Ce vom face concret în primul rând pentru locuri de muncă? Vom investi în infrastructură, cercetare, inovare, IMM-uri și vom sprijni tineri întreprinzători. (…) Pentru a înlesni tinerilor cunoașterea statelor UE, exersarea limbilor pe care le-au învățat și statisticile arată că 64 la sută din angajatori apreciază experiența internațională a tinerilor la prima angajare”, a spus europarlamentarul Mureșan.

Propunerea a fost apreciată şi de comisarul pentru economie Gunther Oettinger, dar şi de europarlamentari din grupurile adverse. Reprezentanţii ALDE au susținut însă că iniţiativa mai trebuie analizată, iar popularii şi socialiştii au votat proiectul raportorului român.

Noi am încercat prin acest proiect să identificăm zonele de acţiune pe care Uniunea trebuie să se concentreze pentru a răspunde cetăţenilor”, a spus europarlamentarul PES Daniele Viotti.

N.T.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *