000_0006

Vulcan. Penutimul pas în adoptarea bugetului

Administrația publică a Municipiului Vulcan a organizat, marți, o dezbatere publică pe bugetul local aferent anului 2017. Evenimentul este penultimul pas în adoprarea bugetului, înainte de adoptarea în de către consiliul local. Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, a citit o bună parte din documentele realizate foarte pertinent de Direcția Economică, care au fost și împărțite fiecărui participant la eveniment. Printre cei prezenți au fost numeroși consilieri locali, specialiști în proiecte și minorități, precum și câțiva cetățeni. Previzunea bugetară pentru acest an cuprinde 37, 6 milioane de lei, din care 35, 8 milioane sunt alocați secțiunii de funcționare, iar aproape 1, 8 milioane sunt alocați dezvoltării. Din acestea 6, 7 milioane sunt venituri din cotele defalcate din impozitul pe venit, iar peste 4 milioane de lei sunt previzionați a veni de la Consiliul Județean Hunedoara.

Cea mai importantă parte a discursului primarului a fost rezervată listei de investiții aferentă anului acesta. Pe acestă listă figurează la loc de cinste refacerea căminelor fostei unități militare de la Dincă, sub formă de locuințe sociale, dintre acestea C1 urmând a fi pus în funcțiune, iar pentru C2 și C3 se vor pregăti licitațiile, sperându-se prinderea acestora pe proiecte europene. De asemenea, o informație de interes pentru cei care locuiesc în blocurile sociale G8 și G10, acestea vor fi dotate cu centrale termice, după ce, în această iarnă, locatarii acestora s-au încălzit cu ce au putut. De asemenea, modernizarea Spitalului Municipal Vulcan va continua, iar unitățile de învățământ vor avea centrale termice, pentru aceasta fiind prevăzută realizarea documentațiilor tehnice. Pentru Pasul Vâlcan, urmează să se achiziționeze tunuri de zăpadă, iar anul acesta se vor realiza și documentațiile tehnice pentru alimentarea cu apă și canalizare a stațiunii. Cu sprijinul omului de afaceri Emil Părău, va fi montat și un teleschi, care va fi dezafectat din Stațiunea Straja. Zona Traian este prinsă și în acest an, urmând a fi amenajate alei, iar modernizarea străzilor din zona liceului și a centrului vechi va coninua și în acest an, împreună cu reabilitarea DJ 664, Vulcan- Pasul Vâlcan- Schela. La capitolul străzi sunt prevăzute realizări de documentații tehice pentru DJ 666 Dealu Babii- Merișor, străzile Dorbabților, Romană și Traian, precum și Coroiești, Valea Lupșească și Valea Ungurului, dar și zonele Colonia de jos, Crividia, Colonia Țărănească sau Valea Morii.

Deși ne-am așteptat ca întrebările consilierilor să vizeze alocarea bugetului, mai degrabă fiecare dintre aceștia s-au axat pe chestiuni care îi interesau în mod direct (vezi cazul Anghel care vrea scări reabilitate exact în zona cârciumii sale). Angela Stoica a cerut doar să știe care este totalul bugetului, deși reieșea din documentația primită și cât e partea realizată cu sprijinul cetățenilor. De fapt, ea și-a justificat întrebarea pentru a putea transmite cetățenilor aceste informații, puctând la final despre strada Abatorului și iluminatul public. Primarul Gheorghe Ile a fost pe recepție și i-a răspuns imediat. ”Iluminatul nu l-am abordat anul acesta. Vrem să-l prindem anul viitor pe tot orașul și să-l facem ecologic, pe fonduri europene”, a explicat Ile.

O intervenție multiplă a avut consilierul independent Florin Govor. Punctele sale de interes au vizat camerele de luat vederi, modernizarea Pasului Vâlcan și realizarea de hale. Pentru toate a primit răspuns din partea edilului. ”Ca să construim hale, ne trebuie bugetul pe doi ani, ceea ce ar însemna să nu mai facem nimic din ceea ce doresc cetățenii”, a mai punctat Ile.

Foarte pertinentă a fost și intervenția lui Ion Gorăcel, specialist în problemele minorităților și autor al Planului de acțiune pentru minorități, care a cerut angajarea unui mediator sanitar și a unui mediator școlar pentru romi.  Confom primarului, la nivelul municipiului Vulcan, există chiar patru mediatori sanitari, doi dintre aceștia ocupându-se de educația sanitară, iar ceilalți doi de administrarea de tratamente.

Imbucurător a fost și faptul că unii dintre cetățenii prezenți la dezbatere au vorbit și au ridicat probleme punctuale. Unele dintre acestea pot fi luate în seamă la o dezbatere pe marginea unui buget local, însă unele nu.

Finalul a fost acaparat de subiectul furnizării de agent termic pentru populație, fapt imposibil de realizat întrucât datoriile cetățenilor pentru acest serviciu depășesc 11 miliarde de lei vechi, iar aceste datorii au băgat deja două societăți în faliment. Agent termic se va furniza pentru instituțiile subordonate primăriei, deoarece acestea nu înregistrează niciun fel de datorii. Am reținut și felicitării doamnei consilier Jeni Bărbiță adresate edilului pentru desfășurarea dezbaterii, dar și mulțumirile primarului pentru cei prezenți la eveniment.

Nicu Tașcă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *